Antwoord: chloordioxide koop je niet, chloordioxide MAAK je!

Chloordioxide is een sterke oxidator. Het blijft is daardoor beperkt houdbaar. Als je het te lang bewaart, kunnen er chlorieten ontstaan, en dat wil je niet!

MMS = Chloordioxide = ClO2 maak je door twee componenten met elkaar te mengen:

 • Natriumchloriet (prijs ± €21,00 inclusief BTW per liter (en 1 liter is HEEEEEL veel!)
 • Zoutzuur 4% oplossing (in plaats van zoutzuur kun je ook andere zuren gebruiken, zie deze video!
  https://duckduckgo.com/?q=natriumchloriet+25% , prijs ± €14,00 per liter  (en 1 liter is HEEEEEL veel!)

Daarnaast heb je nog wat hulpmiddelen nodig om zelf MMS/ chloordioxide te bereiden. 

 

Natriumchloriet Natriumchloriet (NaClO2) is het natriumzout van waterstofchloriet. Je kunt natriumchloriet in twee vormen kopen:

 • vloeibaar (22,4% natriumchloriet opgelost in water), 22,4% is ideaal, maar met 25% is de afwijking te gering om je druk over te maken
  https://duckduckgo.com/?q=natriumchloriet+25% prijs €21,00 per liter (en 1 liter is HEEEEEL veel!)
 • in poedervorm / zoutvorm: 80% natriumchloriet
  https://duckduckgo.com/?q=natriumchloriet+80% prijs €23,00 per 250 gram (en 250 gram is HEEEEEL veel. Met 500 gram poeder kun je is ±1,75 liter vloeibare Natriumchloriet maken!)

Naar mijn mening loont het zich voor zelfgebruik absoluut niet om de poedervorm te kopen. Dan moet je er zelf nog flessen mineraalwater bij kopen, zelf gaan mengen... en dan ben je in totaal misschien zelfs duurder uit.

Je kunt natuurlijk ook (bijna) kant-en-klare MMS kopen. Dan koop je voor een relatief hoog bedrag hetzelfde als hierboven, alleen dan verpakt in mooie kleine druppelflesjes.

 

Hulpmiddelen:

 • druppelflesjesTwee druppelflesjes kopen doe je bij je eigen drogist of apotheek. De mijne zijn toevallig ongelijk qua grootte. Het is handiger als de flesjes even groot zijn. Zorg dat je de flesjes niet-uitwisbaar markeert met zoutzuur en clo2.
 • Shotglass: dat kan vanalles zijn:
  • een weckpot (1)
   • Nadeel: vanuit een weckpot giet je minder makkelijk over in een glas. Knoeit toch makkelijker.
   • Nadeel: rood rubber zie je toch verbleken, het teken dat het reageert met het chloor. Of andere rubbers dit ook doen, is me onbekend. Of dit heel erg is (of er iets van in je MMS terecht komt, is me ook onbekend.
   • Voordeel: in een weckpot kun je een borrelglas of smal wijnglas plaatsen. Dat zijn objecten met een relatief groot bodemoppervlak waardoor het hoogteverschil kleiner is en de vloeistoffen makkelijker mengen en reageren.
   • Voordeel: in alle groottes verkrijgbaar.
  • een groentenpot (2) (van HAK bijvoorbeeld)
   • Voordeel: in een groentenpot kun je een borrelglas of smal wijnglas plaatsen. Dat zijn objecten met een relatief groot bodemoppervlak waardoor het hoogteverschil kleiner is en de vloeistoffen makkelijker mengen en reageren.
  • een literfles met smalle hals (3)
   • Nadeel: je kunt je mengsel alleen via een reageerbuis inbrengen. En in een reageerbuis mengen de vloeistoffen zich door het dichtheidsverschil en door de grotere het grotere hoogteverschil niet altijd even goed.
   • Voordeel: vanuit een fles kun je gemakkelijk uitschenken.
  • een literfles met brede hals (4)
   • Voordeel: je kunt er een veel bredere reageerbuis in laten zakken. Groter bodemoppervlak betekent betere menging en reactie.
   • Voordeel: vanuit een fles kun je gemakkelijk uitschenken.

Gebruik je een fles of pot met metalen dop of deksel, bijvoorbeeld een wijnfles of een lege groentenpot, let er dan op dat het deksel niet gaat roesten. Gebeurt dat toch, gooi de pot dan meteen weg. Om roest te voorkomen, moet je er voor zorgen dat de plastic laag aan de binnenkant van het deksel onbeschadigd blijft. Draai daarom het deksel of de dop niet te hard aan.

Om het ideale borrelglas of smal wijnglas te kopen, neem je je pot mee naar de winkel. Toch handig als het glas precies de juiste hoogte heeft, passend bij de pot. Bij de kringloopwinkel vind je de meeste variatie voor de laagste prijs.

Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen welke materialen je beschikbaar hebt en wat je makkelijk vind. Alle bovenstaande methoden zijn goed.

Persoonlijk vind ik het handig om mijn CDS meteen op de juiste sterkte te maken. Dan hoef ik achteraf niet meer aan te lengen met water. Maar misschien vindt u het handiger om extra sterke CDS te maken om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. Die verdun je dan ter plaatse. CDS-3000 is een speciaal protocol voor het bereiden sterke CDS. Nogmaals: sterke CDS drink je niet, die verdun je eerst.

NB 1: bij het mengen van zoutzuur en natriumchloriet ontstaat chloordioxidegas. Dit gas is giftig bij inademing. Meng dus buiten of in een goed geventileerde ruimte, bijvoorbeeld onder je afzuigkap.

NB 2: chloordioxide reageert sterk met metalen. Dus gebruik bij de bereiding nooit metalen (lepels of roerstaven).

NB 3: bekijk voor je begint eerst alles instructievideo's op deze pagina: https://www.clo2.nl/index.php/nl-nl/wat-is-mms-cds-chloordioxide-en-hoe-maak-je-het