Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Chloordioxide 

Chloordioxide wordt met goedkeuring van instanties gebruikt als bleekmiddel en als ontsmettingsmiddel. Als bleekmiddel wordt het o.a. gebruikt in de papierindustrie om papier te bleken. ClO2 en heeft hier als voordeel t.o.v. chloor dat de papiervezels minder worden aangetast en dus sterker blijven. In de electonica-industrie wordt ClO2 gebruikt om circuitborden te reinigen. Als desinfectiemiddel heeft chloordioxide unieke eigenschappen waardoor het al bij lage concentraties zeer effectief is (bron: LLenntech.nl).

 

Chloordioxide wordt het gebruikt in:

  • drinkwater
  • voedselontsmettingsmiddel (wordt veel gebruikt in slachterijen)
  • ontsmettingsmiddel voor lucht. Chloordioxide is als zodanig ingezet bij de miltvuuraanval van 2001. Ook schimmels kunnen ermee bestreden worden. Dit werd toegepast in New Orleans na de watersnood veroorzaakt door orkaan Katrina.
  • Als desinfectiemiddel en pesticide wordt het vaak gebruikt in de vorm van een vloeistof en wordt dan ingezet voor huisdieren en vee en de verwerking en opslag van voedsel. In de veehouderij wordt chloordioxide steeds vaker toegepast. Omdat chloordioxide effectief is tegen sporevormende bacteriĆ«n, kan het ook worden ingezet tegen anthrax. Read more: https://www.lenntech.nl/processen/desinfectie/chemisch/desinfectiemiddelen-chloordioxide.htm#ixzz6Ivfl9VWf
  • Als pesticide in de tuin.

Chloordioxide wordt zonder goedkeuring van de gezondheidsautoriteiten zoals WHO en FDA gebruikt als medicijn tegen o.a. malaria. Momenteel wordt ClO2 aangeprezen als medicijn tegen Corona.

 

Chloordioxide is een radicaal en een krachtige oxidator

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Radicaal_(scheikunde) en https://nl.wikipedia.org/wiki/Chloordioxide

Orale inname van ClO2 leidt tot afbraak van onder andere vitamine C.